Ce este astenia postinfecțioasă și cum se poate combate
Absolut toată lumea știe ce sunt răcelile de sezon. Din fericire, majoritatea oamenilor cunosc măsurile de prevenire și consultă un medic dacă nu pot evita o infecție respiratorie acută (IRA),
Slăbiciune permanentă, somnolență, iritabilitate și proastă dispoziție - se pare că aceasta este starea normală a oricărei persoane care muncește. Mai ales acum, iarna, când totul în jur este posomorât și organismului îi lipsesc vitaminele și lumina soarelui.
Dar dacă la acestea mai adăugăm un stil de viață sedentar, stresul la locul de muncă și acasă, această afecțiune se poate agrava - apare oboseala cronică (sau astenia). În acest caz, organismul trebuie și poate fi ajutat. Mai jos sunt 4 recomandări simple care te vor ajuta să-ți recapeți forțele și să simți din nou că trăiești.
De ce este important acest lucru?
Toate celulele au nevoie de oxigen. Cu ajutorul lui, mitocondriile (mici stații energetice ale celulelor) oxidează substanțele nutritive și le transformă în ATP - molecula de combustibil pentru corpul nostru. Energia din ATP se consumă chiar și atunci când o persoană nu face nimic - de exemplu, pentru activitatea organelor, respirație, circulația sângelui și gândire. Lipsește oxigen = lipsește energia = lipsește puterea de a trăi.
Ce poți face?
Practică sportul - aleargă, mergi pe bicicletă, fă exerciții, înscrie-te la yoga sau mergi la piscină. Orice activitate fizică face ca mai mult oxigen să pătrundă în mitocondrii, cu ajutorul căruia „ard” substanțele nutritive și se sintetizează ATP.
Din același motiv, este important să respiri mai mult aer proaspăt - de exemplu, să te plimbi în parc sau prin pădure și, de asemenea, să aerisești în mod regulat apartamentul sau biroul.
2. Urmează o dietă echilibrată
De ce este important acest lucru?
Vorbim din nou despre celule. Pentru ca ele să funcționeze corect, nu este suficient doar oxigen - dacă nu primesc substanțe nutritive precum glucoză, aminoacizi și acizii grași, nu pot sintetiza ATP. Dacă substitui un prânz complet cu batoane de ciocolată și cafea, corpul pur și simplu nu are de unde să-și ia putere.
Ce poți face?
Alimentează-te corect și echilibrat. Hrana pe care o primești ar trebui să conțină substanțele nutritive necesare organismului:
De asemenea, este important ca alimentele pe care le consumi să conțină vitamine și microelemente benefice. Nu uita să consumi suficientă apă și evită factorii dăunători precum fast-food-ul.
3. Creează-ți o rutină zilnică
De ce este important acest lucru?
Desigur, nu este necesar să notezi toate sarcinile și să le faci strict pe minut. Dar fără un regim potrivit, există riscul de a amâna odihna „pentru mai târziu”, de a deveni nervos, de a munci aproape non-stop sau de a combina simultan o grămadă de lucruri - muncă, instruire, familie, sală de sport și divertisment.
Un program atât de agitat poate duce la epuizare, pierdere de energie și stres. Chiar și după o odihnă îndelungată, organismul nu va avea timp să se refacă și, ca urmare, apare astenia.
Ce poți face?
Împarte ziua în trei părți.
4. Cere ajutor
De ce este important acest lucru?
Oboseala cronică nu este întotdeauna o consecință a surmenajului. Uneori apare din cauza unor probleme din organism - de exemplu, din cauza unei tulburări metabolice. De asemenea, se întâmplă că o persoană a răcit sau s-a intoxicat, corpul și-a concentrat toată puterea pentru însănătoșire și acum nu are suficiente resurse pentru recuperare. Și în astfel de situații auto-medicația este periculoasă.
Ce poți face?
Consultă un specialist și efectuează unele investigații. Doar medicul poate stabili un diagnostic sigur, poate determina de ce a apărut oboseala cronică - de exemplu, din cauza lipsei de somn sau a bolii - și poate recomanda tratamentul corect.