Ce este astenia postinfecțioasă și cum se poate combate
Absolut toată lumea știe ce sunt răcelile de sezon. Din fericire, majoritatea oamenilor cunosc măsurile de prevenire și consultă un medic dacă nu pot evita o infecție respiratorie acută (IRA),
Mai devreme sau mai târziu, fiecare dintre noi se confruntă cu un proiect uriaș (și, prin urmare, înfricoșător) sau un examen la care trebuie să se pregătătească urgent. Desigur, o persoană ideală ar calcula cât timp trebuie să aloce zilnic proiectului pentru a-l finisa la termen și ar urma acest program cu strictețe.
Dar viața nu este perfectă: într-o zi pot interveni circumstanțe neprevăzute, în alta – o stare de sănătate proastă ne poate da planurile peste cap. Pentru a minimiza astfel de situații și a face față mai ușor sarcinilor mari, au fost inventate tehnici de gestionare a timpului. Mai jos vom analiza două dintre ele.
Pomodoro
Ce legătură au roșiile cu sarcinile dificile? Direct, niciuna. Însă una dintre tehnici a fost numită datorită unui timer de bucătărie în formă de roșie, pe care creatorul metodei îl folosea pentru a învăța pentru examene.
Cum funcționează tehnica?
1. Trebuie aleasă o sarcină concretă;
2. Se setează un timer la 25 de minute, care va fi considerat „o roșie”;
3. În acest timp, trebuie să te concentrezi doar pe acea sarcină, fără distrageri;
4. După expirarea timpului, se ia o pauză de 5 minute;
5. Se repetă pașii 2-4 până la finalizarea sarcinii. Dar după patru „roșii” (100 de minute), este recomandată o pauză mai lungă (20-25 de minute).
Fresh or fried
Titlul se traduce ca „Proaspăt sau prăjit” și se referă la creierul nostru. Conform acestei tehnici, dimineața creierul este „proaspăt”, nefiind suprasolicitat, dar pe parcursul zilei se umple treptat de informații și „se prăjește”. De aceea, este important să identificăm momentul maxim de productivitate și să realizăm în acel interval cele mai importante sarcini ale zilei.
Cum funcționează tehnica?
1. La sfârșitul zilei, trebuie alocate 15 minute pentru a face o listă de sarcini pentru ziua următoare;
2. Lista trebuie să fie organizată astfel: în prima parte a zilei, la categoria „Fresh” se trec sarcinile importante și cele mai dificile, pentru a le rezolva cât timp avem energie. În categoria „Fried” intră toate celelalte sarcini (ușoare, mai puțin urgente sau plăcute), deoarece ele vor solicita mai puțin creierul;
3. A doua zi, trebuie urmat planul stabilit;
4. Seara se face o nouă listă, repetând ciclul.
Ce să faci dacă nu mai ai energie?
Desigur, gestionarea timpului este o metodă excelentă, dar nu ne va salva dacă suntem deja complet epuizați. Această stare este o reacție naturală și temporară a organismului la o suprasolicitare excesivă – dacă este vorba de o oboseală trecătoare. Însă, dacă o persoană nu își alocă timp pentru recuperare, epuizarea poate deveni constantă și se poate transforma în oboseală cronică (astenie).
Oboseala inexplicabilă și persistentă este un semnal că ceva nu este în regulă cu organismul. Nu trebuie ignorată sau tratată pe cont propriu. Dacă această stare nu dispare după o perioadă lungă de odihnă, este necesar să consulți un specialist.