Sindromul astenic post-infecțios. Ce trebuie să știi și cum să îți ajuți organismul?

Infecțiile virale și impactul lor asupra sănătății sunt subiecte intens discutate. Însă unul dintre efectele lor mai puțin vizibile nu se manifestă doar la nivel fizic, ci și la nivel emoțional.


Vorbim despre astenia post-infecțioasă, o stare caracterizată prin oboseală persistentă, slăbiciune și lipsă de energie. Studiile arată că până la 75% dintre persoanele care au suferit de boli infecțioase – gripă, viroze respiratorii sau COVID-19 – se confruntă cu acest sindrom după vindecare.


Astenia este mai mult decât o simplă oboseală. Este o stare de epuizare profundă care afectează atât corpul, cât și mintea. Spre deosebire de oboseala obișnuită sau epuizare, astenia nu dispare după un somn lung sau o vacanță prelungită.

Principalele cauze ale asteniei post-infecțioase

De obicei, astenia apare după perioade lungi de stres. De exemplu, dacă combini munca la limită, antrenamentele, treburile casnice și studiile, corpul poate ajunge suprasolicitat. Dacă nu îți faci timp pentru recuperare (adică muncești fără concediu și chiar în weekend), epuizarea se acumulează și poate apărea astenia.


În plus, această afecțiune apare uneori ca răspuns la o anumită boală. De exemplu, astenia postinfecțioasă este cauzată în principal nu de factori psiho-emoționali, ci de cei organici. Un virus (cum ar fi gripa, IRVA sau COVID-19) afectează sistemul nervos, inclusiv sistemul limbic al creierului.


Tocmai acesta este responsabil de starea emoțională și rezervele de energie. Mai mult, o astfel de astenie apare chiar și la acei pacienți care au suportat boala într-o „formă ușoară”.

În cele din urmă, persoana afectată are dificultăți de concentrare, resimte o oboseală constantă, nu poate dormi bine și îi este greu să se ocupe de activitățile obișnuite.


Astenia post-infecțioasă poate avea și alte cauze:

  • Hipoxia. Dacă cineva petrece mult timp într-un spațiu închis (de exemplu, din cauza muncii de acasă), poate suferi din lipsa aerului proaspăt și a oxigenului. În consecință, celulele organismului nu primesc suficienți nutrienți, ceea ce duce la scăderea productivității și la agravarea stării de astenie.
  • Efectele secundare ale medicamentelor. Anumite tratamente pot afecta sistemul circulator, rinichii, ficatul și alte organe ale sistemului digestiv, influențând astfel negativ starea generală.
  • Boala netratată complet. Dacă o persoană nu se recuperează complet și revine prea repede la muncă sau la studii, organismul este supus unei solicitări suplimentare, ceea ce poate prelungi perioada de astenie.

Simptome frecvente și manifestări

Am menționat deja unele simptome, dar, în general, astenia post-infecțioasă este însoțită de:

  • tulburări de somn – de la treziri frecvente în timpul nopții și insomnie până la un somn prelungit, care, totuși, nu refacere puterile;
  • manifestări fizice – pierderea apetitului, transpirație excesivă, oscilații ale tensiunii arteriale, dureri musculare și de cap, lipsă de coordonare.
  • schimbări bruște de dispoziție – de la iritabilitate și furie la anxietate, apatie și un sentiment accentuat de inferioritate;
  • dificultăți de concentrare – scăderea atenției, probleme de memorie și lipsa motivației.

Există și două manifestări suplimentare ale asteniei - tulburări ale termoreglării și disfuncție vegetativă. Din cauza lor temperatura corporală poate crește sau scădea ușor, crește sensibilitatea la lumină și sunete puternice.

Cum să ajuți organismul să se refacă după astenie

Oboseala în timpul și după o boală este un fenomen normal, care dispare treptat pe măsură ce organismul se recuperează.


Dar dacă starea de epuizare persistă și nu trece nici după o perioadă lungă, este important să acorzi atenție acestui semnal. Sindromul astenic post-infecțios necesită o abordare serioasă, așa că nu trebuie confundat cu oboseala obișnuită sau cu lipsa de motivație.


Ce poți face? Consultă un medic, doar un specialist poate stabili cauza exactă a stării tale și poate recomanda un tratament adecvat.


În plus, pentru a ajuta organismul să se recupereze mai repede după o infecție virală, adoptă un echilibru între muncă și odihnă, de exemplu:

  • fă exerciții fizice moderate, cum ar fi stretching-ul, yoga sau plimbările în aer liber;
  • încearcă să reduci nivelul de stres – muncește mai puțin, odihnește-te mai mult;
  • adoptă o alimentație echilibrată – asigură-te că organismul primește nutrienții esențiali și menține o hidratare corespunzătoare.

Acesta este un medicament. Citiţi cu atenţie prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.