Ce este astenia postinfecțioasă și cum se poate combate
Absolut toată lumea știe ce sunt răcelile de sezon. Din fericire, majoritatea oamenilor cunosc măsurile de prevenire și consultă un medic dacă nu pot evita o infecție respiratorie acută (IRA),
Antrenează mintea pentru eforturi intelectuale
Cel mai eficient mod de a face asta este să începi un hobby complet nou. Ai studiat științe umaniste? Învață programare. Ești expert tehnic? Scrie poezii sau lansează un proiect social. Când explorăm domenii necunoscute, mintea noastră devine mai activă.
Stimulează mintea cu mici exerciții
Dacă ești în așteptare sau pe drum spre muncă, fă calcule mentale cu numere mari. Găsește online probleme distractive de tip „Mihai avea cinci mere...” și încearcă să le rezolvi. Crește treptat dificultatea și transformă această activitate într-un ritual zilnic pentru mintea ta.
Simplifică și vizualizează informațiile
Reprezintă informațiile complexe într-un mod simplu. Creează un plan sau construiește o hartă a ideilor (mind map). Aceasta te va ajuta să vizualizezi ideile și sarcinile, făcându-le mai ușor de reținut.
Încearcă să diversifici sarcinile
Dacă te ocupi zilnic doar de activități de rutină, îți obișnuiești creierul cu pasivitatea. Acestea sunt realizate automat, fără a necesita un efort intelectual activ. Drept urmare, atunci când va trebui să găsești o soluție creativă sau să înțelegi o problemă nouă, nu vei putea să faci față rapid și eficient.
Cum să eviți asta? Diversifică activitățile. Dacă nu poți face acest lucru la locul de muncă, caută activ opțiuni în viața de zi cu zi. Organizează un eveniment de familie, ajută copiii sau prietenii cu învățatul. Posibilitățile sunt numeroase.
Efectul Zeigarnik
Conform acestui principiu psihologic, sarcinile neterminate sunt mai ușor de reținut decât cele finalizate. Acest fenomen arată clar dezavantajele multitasking-ului: trecerea de la o activitate la alta te împiedică să fii pe deplin implicat în noua sarcină, deoarece mintea ta rămâne preocupată de activitatea anterioară. Secretul succesului este să te concentrezi pe o singură activitate, și abia după ce o termini să abordezi o alta.
Hrană pentru creier
Spanacul oferă o sursă excelentă de fier. Ovăzul este bogat în vitamina E. Nucile au fost mereu apreciate pentru capacitatea lor de a stimula activitatea mentală. În plus, poți opta pentru medicamentul „Mildronat® capsule 250mg”, care îmbunătățește memoria, accelerează gândirea și are un efect benefic asupra productivității tale.
Găsește mereu timp pentru odihnă
Pauzele scurte de-a lungul zilei sunt esențiale pentru a-ți reface energia. Nu uita și de o odihnă mai lungă (20-30 de minute), recomandată după finalizarea unei sarcini importante.
Unora le prinde bine o plimbare, altora meditația, iar alții preferă să tragă un pui de somn. Doar tu știi ce ți se potrivește cel mai bine.
Îți doresc o zi productivă și plină de reușite!