Ce este astenia postinfecțioasă și cum se poate combate
Absolut toată lumea știe ce sunt răcelile de sezon. Din fericire, majoritatea oamenilor cunosc măsurile de prevenire și consultă un medic dacă nu pot evita o infecție respiratorie acută (IRA),
Poate părea că cele mai grave simptome ale unei infecții virale sunt febra, tusea, nasul înfundat și durerile musculare. Și dacă aceste simptome sunt ameliorate, organismul se vindecă.
Cu toate acestea, uneori chiar și infecția virală în sine (de exemplu, gripa, IRVA sau coronavirusul), precum și perioada de recuperare, sunt însoțite de slăbiciune, stare de rău și epuizare. Această stare se numește astenie postinfecțioasă.
1. Ce este astenia?
Astenia nu este o boală în sensul clasic al cuvântului, ci mai degrabă o stare de oboseală permanentă și lipsă de energie. Unei persoane afectate de astenie i se reduc capacitatea de concentrare, atenția și memoria, iar odihna nu aduce nicio îmbunătățire. În plus, devine iritabilă, apatică și are dificultăți în a-și reveni din punct de vedere emoțional și fizic.
2. De ce apare astenia?
Astenia apare din cauza suprasolicitării organismului, fie printr-un stil de viață prost, plin de stres și alimentație nesănătoasă, fie prin oboseală cronică și lipsa perioadelor de recuperare.
În plus, astenia poate însoți o serie de afecțiuni, de la intoxicații alimentare și boli gastrointestinale până la infecții virale precum gripa, IRVA, hepatita sau coronavirusul.
3. Ce provoacă astenia în timpul și după bolile infecțioase?
Printre cauzele principale se numără:
Mai adăugă la acestea stresul, un stil de viață nesănătos și lipsa de activitate fizică – toate acestea pot duce la epuizarea resurselor vitale ale organismului și apariția asteniei postinfecțioase.
În cele din urmă, din cauza asteniei, imunitatea unei persoane nu se recuperează și există riscul ca aceasta să se îmbolnăvească din nou de o infecție virală (sau de orice altă boală)
4. Care sunt simptomele asteniei în contextul infecțiilor virale?
Simptomele sunt similare cu cele ale epuizării organismului din alte cauze:
Uneori, simptomele asteniei sunt asemănătoare cu debutul unei infecții virale – pot apărea febră, fotofobie și sensibilitate la sunete puternice, precum și scăderea apetitului
5. Cum să te recuperezi după astenie?
Oboseala și lipsa de energie în timpul bolii și după aceasta sunt fenomene normale care trec pe măsură ce organismul se recuperează.
Însă, dacă această stare persistă timp de câteva luni sau mai mult, este important să soliciți ajutor medical. Auto-tratamentul nu este recomandat, iar un medic te poate ajuta să identifici problema exactă.
Pe lângă sfaturile medicale, organizarea unui regim echilibrat de muncă și odihnă este esențială. Reducerea sarcinilor de lucru, plimbările în aer liber, alimentația corectă, exercițiile fizice moderate și întărirea imunității sunt pași importanți pentru recuperarea completă.
Este crucial să menții un echilibru adecvat de hidratare în organism și să consumi suficiente lichide pentru a elimina toxinele