Ce este astenia postinfecțioasă și cum se poate combate
Absolut toată lumea știe ce sunt răcelile de sezon. Din fericire, majoritatea oamenilor cunosc măsurile de prevenire și consultă un medic dacă nu pot evita o infecție respiratorie acută (IRA),
Cu doar o lună în urmă, afară strălucea soarele, era cald și uscat, dar acum frigul, ploaia și timpul posomorât își fac loc treptat. Din această cauză, mulți oameni încep să se simtă de parcă nu ar fi în apele lor – mai greu se trezesc dimineața, apare oboseala și iritabilitatea.
Nu te grăbi să te critici - nu este vorba despre lene, ci despre astenia de toamnă. Există multe motive pentru această stare, dar în acest articol vom analiza 4 cele mai frecvente.
Motivul #1. Reducerea duratei zilei
Deși mulți oameni își schimbă intenționat rutina zilnică – stau treji noaptea și se trezesc târziu dimineața – organismul nu poate fi păcălit. El ajustează toate procesele vitale conform ritmurilor circadiene noi formate.
Funcționează astfel: dimineața devine luminos, producția de serotonină (hormonul fericirii) crește și ne trezim. Când soarele este pe cer, muncim, învățăm și consumăm energie. Odată cu venirea întunericului, începe producția activă de melatonină – hormonul care ne pregătește de somn. Ne simțim obosiți, pierdem capacitatea de muncă și ne pregătim de somn.
Dacă vara durata zilei este de 14-16 ore, toamna și iarna aceasta se reduce semnificativ. Organismul "vede" că este puțină lumină sau deloc și începe să producă melatonină cu toate consecințele aferente.
Cum poți ajuta organismul? Monitorizează strict rutina zilnică – trezește-te și culcă-te la aceeași oră. Este mai bine să mergi la culcare nu mai târziu de 23:00 – acest lucru îți va permite să dormi bine și să te trezești liniștit la 6-7 dimineața. Un alt sfat pentru cei care se trezesc greu dimineața este să folosească un ceas deșteptător cu lumină, care trezește nu prin sunete puternice, ci prin creșterea treptată a luminii. Soarele răsare în același mod, de aceea organismului îi va fi mai ușor să se trezească.
Motivul #2. Scăderea imunității
Toamna este sezonul răcelilor. Virusurile și bacteriile "se trezesc" după vară și încearcă să străpungă bariera de protecție a organismului – imunitatea. Dacă o persoană este sănătoasă și plină de energie, acest lucru nu le reușește. Dar un organism slăbit – inclusiv din cauza lipsei de lumină – are mai puțină energie pentru a lupta împotriva microbilor. La acestea se mai adaugă riscurile de hipotermie și un număr mare de contacte cu cei deja bolnavi – și iată persoana răcește și, în același timp, se simte deprimată și obosită.
Cum poți ajuta organismul? Este simplu - întărește sistemul imunitar. Începe prin a-ți spăla mâinile mai des, aerisește camera și șterge telefonul mobil cu șervețele antibacteriene – astfel se reduc riscurile de întâlnire cu virusurile și bacteriile. Și activitatea fizică ajută sistemul imunitar – plimbările în aer liber, exercițiile fizice simple și așa mai departe.
Motivul #3. Lipsa vitaminelor
Vara, vitaminele și mineralele sunt mereu la îndemână – ele pot fi obținute cu ușurință din fructe și legume. Toamna, aceste elemente mai pot fi obținute din produsele noii recolte, dar pe măsură ce ne apropiem de iarnă, începe lipsa substanțelor utile.
Vitamina D, responsabilă pentru un număr mare de procese din organism (inclusiv funcționarea sistemului imunitar și nervos), se sintetizează doar sub influența razelor ultraviolete. Toamna acestea sunt mult mai puține, astfel că vitamina D poate lipsi, iar starea persoanei se înrăutățește.
Cum poți ajuta organismul? Cel mai simplu mod este să completezi deficitul de nutrienți prin alimentație – toamna poți să te "concentrezi" pe fructe și legume din recolta proaspătă (struguri, dovleac, roșii, sfeclă, rodii, ciuperci). În ceea ce privește produsele disponibile pe tot parcursul anului, ar trebui să adaugi în dieta ta ficat, ouă, pește gras, produse lactate fermentate, nuci, cereale, uleiuri vegetale – acestea conțin cele mai multe vitamine A, D, E, C, PP și grupa B, exact ceea ce lipsește toamna.
Motivul #4. Reorganizarea psihologică a organismului
În perioada caldă este mai ușor să faci față stresului și disconfortului decât în timpul rece. Soarele, florile și verdeața, aerul cald – toate acestea aduc bucurie și distrag de la gândurile negative. Odată cu sosirea toamnei, petrecem tot mai mult timp acasă cu gândurile noastre și devine tot mai dificil să evităm o proastă dispoziție. De asemenea, se resimte sfârșitul sezonului de vacanță – trebuie să lucrăm din nou mult, iar în unele cazuri și ne suprasolicităm. Toate acestea au un impact negativ asupra organismului.
Cum poți ajuta organismul? Ai grijă de tine – fă pauze, încearcă să găsești puțin timp pentru micile plăceri, cum ar fi un masaj, mâncare delicioasă, plimbări cu persoane dragi. De asemenea, poți găsi un nou hobby - învață să desenezi, înscrie-te la un curs de dans sau încearcă un instrument muzical.