O situație tipică pentru orășenii mereu pe fugă: acum câteva zile te simțeai în formă maximă și erai gata să muți munții din loc, dar astăzi ești complet epuizat, iar productivitatea ta e zero. La prima vedere, pare ceva normal – fiecare om modern obosește la un moment dat. Și, ca să-ți revii, trebuie doar să dormi.
În realitate, a crede că oboseala este un lucru firesc poate fi foarte dăunător pentru starea ta de bine. Există și alte mituri despre epuizare care ar trebui de mult uitate – iată cinci dintre ele.
Mitul nr. 1: Oboseala este un lucru firesc
Am menționat deja acest mit mai sus. Viața modernă pare un carusel nesfârșit de stres, probleme și griji. Cum să nu obosești, când trebuie să muncești, să mergi la sala de sport, să ai grijă de copil, să faci curat în casă?
Care este adevărul? Acest mit este parțial adevărat. Da, oboseala după o zi grea de muncă sau după un antrenament intens este un proces normal – o reacție temporară la suprasolicitare fizică, mentală sau emoțională.
Dar dacă nu îți acorzi timp pentru recuperare, oboseala se transformă într-un partener fidel, săptămâni, luni sau chiar ani la rând. În acest caz, trebuie să iei măsuri pentru a-ți ajuta organismul.
Mitul nr. 2: Oboseala apare brusc
Cu toții am simțit asta, mai ales în perioadele suprasolicitate. De exemplu, înainte de Anul Nou trebuie să închei unele proiecte la serviciu, să cumperi cadouri, să faci curățenie, să pregătești masa festivă. Și iată că vine miezul nopții, clopotele bat, dar tu ești atât de epuizat încât nici măcar nu te poți ridica de pe canapea.
Care este adevărul? Dacă nu vorbim despre o oboseală trecătoare cauzată de o sarcină dificilă, atunci oricărui sentiment de epuizare îi precede o perioadă îndelungată de suprasolicitare și consumarea ultimelor rezerve de energie.
Poți lucra luni întregi la un proiect solicitant și să nu simți că te epuizezi. Dar, de fapt, oboseala se acumulează treptat, iar într-o zi te lovește brusc – doar că, în realitate, ea se acumulase de mult timp
Mitul nr. 3: Obosești doar după eforturi îndelungate
Se spune că doar activitățile grele și îndelungate te pot epuiza – cum ar fi pregătirea pentru un examen, lucrul fără zile libere sau o drumeție în munți. Și dacă doar stai la laptop sau citești o carte, este imposibil să obosești.
Care este adevărul? Gândește-te la cum te simți după două ore petrecute într-un ambuteiaj. Probabil ești epuizat, deși nu ai făcut nimic fizic solicitant. De vină este oboseala mentală, care te poate secătui la fel de mult ca cea fizică.
Dacă adăugăm și suprasolicitarea emoțională, stresul și munca intelectuală intensă - atunci oboseala vine chiar dacă-ți pare că nu ai făcut nimic extenuant.
Mitul nr. 4: Să fii obosit este o rușine
Te uiți la prietenii tăi pe rețelele sociale sau îți asculți colegii și te întrebi: cum reușesc să aibă energie și pentru muncă, și pentru hobby-uri, și pentru copii, și pentru călătorii? Inevitabil, începi să te simți jenat că vrei să rămâi acasă cu o pizza în fața unui serial, în loc să ieși în oraș. Dacă alții pot, înseamnă că oboseala și lenea sunt o rușine.
Care este adevărul? Dacă ignori semnalele corpului și continui să te forțezi fără pauze, riști să te epuizezi complet.
Cel mai probabil, dacă azi îți permiți să sari peste o ieșire cu prietenii, atunci mâine te vei simți mult mai bine. Dar dacă ignori semnele de avertizare, s-ar putea ca acea ieșire aparent inofensivă să fie picătura care umple paharul, ducându-te spre epuizare totală.
Mitul nr. 5: Oboseala nu este o boală
Mulți cred că pierderea energiei, capacității de muncă și a motivației este doar un fenomen trecător. Dacă dormi bine o noapte, îți revii. Nu e o boală, deci nu trebuie tratată.
Care este adevărul? Oboseala persistentă, fără o cauză clară, poate fi un semn că ceva nu este în regulă cu organismul tău. Dacă nu te odihnești, riști să ajungi la sindromul de oboseală cronică (astenie).
Spre deosebire de oboseala obișnuită, astenia nu apare după efort și nu dispare nici după o odihnă bună. Uneori, te simți epuizat chiar din momentul în care deschizi ochii dimineața. În același timp, scad capacitatea de muncă și pofta de mâncare , apar probleme de somn și tulburări emoționale.
În unele cazuri, se dezvoltă apatia și indiferența, uneori apar agresivitatea și iritabilitatea
Uneori, astenia este declanșată de o boală. De exemplu, după o infecție sau o intoxicație alimentară, organismul își consumă toată energia pentru vindecare, iar pentru reabilitare nu mai rămâne nimic.
Așadar, dacă simți că oboseala nu dispare, nu o ignora. Ajută-ți corpul! Ia o pauză, de exemplu, ia-ți câteva zile libere, dormi mai mult, mănâncă sănătos și petrece mai mult timp în aer liber.
Dacă, în pofida tuturor acestor măsuri, starea ta nu se îmbunătățește, poate fi necesar să îți ajuți organismul cu medicamente care restabilesc rapid rezervele de energie și capacitatea de muncă.